Unde se judecă un proces cu firma de asigurări? La ce instanță se depune cererea de chemare în judecată pentru obținerea de despăgubiri în urma unui accident rutier?

Prima instanță căreia trebuie să i se adreseze solicitantul de despăgubire este judecătoria sau tribunalul de la locul producerii accidentului sau de la sediul societății de asigurare de la care se solicită daunele morale și materiale, ca parte responsabilă civilmente. Am spus mai în urmă că instanța de prim rang este judecătoria sau tribunalul deoarece diferă în funcție de suma de despăgubire cerută, adică este o competență diferită, sub aspect material: dacă despăgubirile cerute nu depășesc 200.000 lei, atunci cea care va instrumenta cazul va fi judecătoria. Dacă pretențiile victimelor depășesc valoare de 200.000 lei, atunci tribunalul va fi cel ce va judeca dosarul de obținere de despăgubiri.

Sub aspect teritorial, așa cum am spus, este instanța de la locul producerii accidentului sau de la sediul societății de asigurare de la care se solicită dezdăunările, despăgubirile. Așadar, observăm că, sub aspect teritorial, avem o competență alternativă, putem alege între o instanță sau alta (dacă acestea nu coincid), în funcție de cea a cărei practică ne este mai favorabilă, adică putem alege acea instanță care acordă sume de despăgubire mai ridicate.

Avocat Valentina Priboi
Call Now Button