Se obtin despagubiri RCA pentru accident provocat de caruta, bicicleta sau pieton?

Nu, nu se pot obtine despagubiri RCA nici de la carutas, nici de la biciclist si nici de la pieton daca vreunul din ei se face vinovat de producerea accidentului rutier in urma caruia au rezultat victime, vatamari corporale sau deces. De ce? Pentru simplul motiv ca nici caruta, nici bicicleta si nici pietonul nu detin asigurare obligatorie RCA!

Dar se pot obtine despagubiri RCA de la FPVS – Fondul de Protectie al Victimelor Strazii sau de la BAAR – Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania in cazul unui accident produs din vina unui biciclist / pieton sau a unei carute? Raspunsul este, la fel, NU, deoarece BAAR si FPVS despagubesc atunci cand exista victime ale unui accident rutier provocat fie de un autor necunoscut, fie de autovehicul neasigurat RCA sau care detine un RCA ce nu are corespondent in Romania (de exemplu un accident provocat de o masina inmatriculata si asigurata RCA in Brazilia sau China)

Si atunci ce este de facut? Cum pot obtine despagubiri victimele unui accident rutier produs de un biciclist / carutas sau pieton? Simplu: doar printr-o actiune civila de obtinere de daune morale si materiale, actiune ce se va indrepta impotriva pietonului vinovat, a conducatorului carutei sau a biciclistului ce se face vinovat de accidentul petrecut.