Dupa cat timp se pot cere despagubiri de la firma de asigurari RCA in caz de accident cu victime?

In situatia unui accident rutier cu victime exista o problema legata de termenul de prescriptie, adica termenul in care se pot cere despagubiri de la firma de asigurari RCA a soferului vinovat de producerea accidentului. Termenul este important pentru a putea sti care este timpul pe care il au la dispozitie persoanele ce au suferit un prejudiciu pentru a cere daune morale si/sau materiale de la partea responsabila civilmente.

Intai de toate trebuie stabilit momentul de la care incepe sa curga acest termen: atat in cazul vatamarii corporale cat si in cazul decesului, termenul de prescriptie extinctiva incepe sa curga de la momentul cand pagubitul a cunoscut sau trebuia sa cunoasca atat paguba cat si pe cel ce raspunde de ea. Astfel, ca regula, termenul de prescriptie incepe sa curga de la data la care pagubitul a cunoscut existenta pagubei si a persoanei vinovate, conform Deciziei nr. 2260/2015 a ICCJ – Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia a 2-a Civila.

In cazul vatamarii corporale termenul de prescriptie este de 3 ani, iar in cazul decesului, partile indreptatite pot cere despagubiri intr-un termen de 5 ani, dupa cum articolul 1394 din Codul civil statueaza ” Prorogarea termenului prescripţiei – În toate cazurile în care despăgubirea derivă dintr-un fapt supus de legea penală unei prescripţii mai lungi decât cea civilă, termenul de prescripţie a răspunderii penale se aplică şi dreptului la acţiunea în răspundere civilă. „

Avocat Valentina Priboi