Despăgubiri accidente pietoni

În România, în cazul unui accident rutier în care este implicat un pieton, acesta poate solicita despăgubiri pentru daunele suferite.

Potrivit legislației românești, dacă un pieton a suferit vătămări corporale în urma unui accident rutier, acesta are dreptul la despăgubiri pentru daunele materiale și morale suferite. De asemenea, membrii familiei sau ai altor persoane care depind de pietonul accidentat pot solicita despăgubiri pentru prejudiciile suferite.

Valentina Priboi, avocat despăgubiri accidente pietoni

În cazul unui accident rutier în care este implicat un pieton, se recomandă ca acesta să contacteze poliția și să obțină un raport de accident. Acest document va fi necesar pentru a putea cere despăgubiri. De asemenea, pietonul accidentat trebuie să se adreseze asigurătorului șoferului implicat în accident pentru a solicita despăgubirile cuvenite.

În România, există două tipuri de asigurare obligatorie pentru vehiculele înmatriculate: RCA (răspundere civilă auto) și asigurare CASCO. RCA acoperă doar daunele suferite de terți, iar asigurarea CASCO acoperă daunele suferite de șoferul mașinii sau de pasageri.

În cazul unui accident rutier în care este implicat un pieton, asigurarea RCA a șoferului va acoperi despăgubirile pentru daunele materiale și corporale suferite de pieton. Cu toate acestea, dacă daunele suferite de pieton depășesc limita de acoperire a asigurării RCA, pietonul poate solicita despăgubiri și din partea asigurării CASCO a șoferului.

Este important de menționat că, în cazul unui accident rutier în care este implicat un pieton, este necesar să se facă dovada că acesta nu a fost responsabil pentru producerea accidentului. În caz contrar, pietonul poate fi considerat parțial sau total responsabil pentru accident și nu va putea solicita despăgubiri.

În concluzie, în România, pietonii accidentați în urma unui accident rutier pot solicita despăgubiri pentru daunele suferite, atât din partea asigurării RCA a șoferului implicat în accident, cât și din partea asigurării CASCO, în funcție de caz. Este important ca pietonul să aibă dovezi că nu este responsabil pentru producerea accidentului.

Call Now Button