Daune morale accidente rutiere

După producerea unui accident rutier din care au rezultat victime, părțile vătămate (vătămații corporal sau rudele decedatului) au dreptul să solicite despăgubiri de la societatea de asigurări RCA a șoferului vinovat de accident.

Aceste despăgubiri pe care le pot cere victimele accidentelor rutiere reprezintă daune morale și daune materiale pentru prejudiciile suferite. Mai exact, daunele materiale reprezintă cheltuielile efective cu spitalizarea, lipsa de folosință, repararea bunurilor avariate, înmormântarea în cazul decesului, etc. Daunele morale constituie sumele reparatorii pentru durerea, suferința, neplăcerea provocate de accidentul șoferului vinovat. Astfel, putem reține că despăgubirile acordate victimelor accidentelor rutiere sunt daune morale și daune materiale la care sunt obligate părțile responsabile civilmente, adică firmele de asigurări RCA ale șoferilor vinovați. Aceste despăgubiri se acordă victimelor accidentelor auto atât în caz de accident rutier cu vătămări corporale, cât și în cazul unui accident rutier cu deces – rudelor defunctului.

Care este valoarea daunelor morale ce se obțin de la asigurări? Suma de despăgubire ce se acordă ca daune morale în caz de accident rutier diferă în funcție de mai mulți factori: vinovăția în producerea accidentului, gravitatea accidentului, numărul de zile de îngrijiri medicale, etc. Totuși, putem reține că în caz de vătămare corporală se primesc aproximativ 1500 lei pentru fiecare zi de îngrijiri medicale dacă întocmim și un raport traumatologic. În cazul accidentului rutier cu deces se pot acorda sume de până la 6 milioane de euro, însă mai exact se poate stabili în funcție de gradul de rudenie și apropierea care exista între decedat și solicitantul daunelor morale.

Cine poate primi daune morale în cazul unui accident rutier? În caz de accident auto cu vătămări, doar persoana vătămată primește despăgubiri. În cazul unui accident rutier cu deces, soțul sau soția și rudele cele mai apropiate, adică nepoții, copiii, părinții, bunicii, surorile și frații. Însă legiuitorul dă dreptul și oricăror alte persoane să primească daune morale, cu condiția să poată dovedi o pierdere, o suferință în urma morții victimei.

Dar și mai multe detalii puteți afla pe priboi.ro/accidente

Valentina Priboi, avocat daune morale

Echipa doamnei avocat Valentina Priboi este alături de dumneavoastră în aceste momente grele pentru a vă ajuta să încasați rapid cele mai mari despăgubiri, daune morale și materiale. Experiența încă din anul 2011, miile de clienți cărora le-a obținut despăgubiri de milioane de euro sunt numai câteva din detaliile ce recomandă echipa doamnei Priboi.

Call Now Button