În situaţia nefericită a producerii unui accident rutier cu victime, fie cu vătămări, fie, mai grav, cu deces este foarte important de stabilit încă de la început vinovăţia şoferului/şoferilor implicaţi în evenimentul auto. De ce? Pentru că în funcţie de vinovăţie se stabileşte şi cine este partea responsabilă civilmente (cine va plăti despăgubirile efectiv) dar şi care este cuantumul aproximativ al despăgubirilor, proporţia în care se vor acorda sumele cu titlu de dezdăunări.

Mai concret: dacă, de exemplu, un şofer loveşte un pieton care circula regulamentar pe trotuar, atunci este clar şi simplu – vinovăţia aparţine exclusiv şoferului – deci este o culpă exclusivă a şoferului, iar firma de asigurări RCA a şoferului vinovat va plăti despăgubiri pietonului care circula regulamentar dacă acesta a supravieţuit accidentului sau va plăti despăgubiri familiei pietonului nevinovat, dacă acesta a decedat din cauza accidentului. În ambele variante suma acordată va fi, conform practicii judecătoreşti, acordată în întregime, în integralitate.
Acum, aceeaşi speţă dar cu deosebirea că pietonul a traversat prin loc nepermis iar şoferul era beat: aici avem de-a face cu o veritabilă formă de culpă comună ca formă de vinovăţie. În această situaţie, dacă pietonul a decedat, rudele acestuia nu vor mai primi suma integrală de la firma de asigurări, ci înjumătăţită deoarece există atât culpa şoferului, cât şi a pietonului.
Aşadar, culpa comună este o formă a vinovăţiei ambilor participanţi la trafic care produce efecte concrete sub aspect material în raporturile părţilor cu entitatea responsabilă civilmente.