Culpa comuna in accidentele rutiere cu victime

In stiuatia nefericita a producerii unui accident rutier cu victime, fie cu vatamari, fie, mai grav, cu deces este foarte important de stabilit inca de la inceput vinovatia soferului/soferilor implicati in evenimentul auto. De ce? Pentru ca in functie de vinovatie se stabileste si cine este partea responsabila civilmente (cine va plati despagubirile efectiv) dar si care este cuantumul, proportia in care se vor acorda sumele cu titlu de despagubire.

Mai la concret: Daca, de exemplu, un sofer loveste un pieton care circula regulamentar pe trotuar, atunci este clar si simplu – vinovatia apartine exclusiv soferului, iar firma de asigurari RCA a soferului vinovat va plati despagubiri pietonului care circula regulamentar daca acesta a supravietuit accidentului sau va plati despagubiri familiei pietonului nevinovat, daca acesta a decedat din cauza accidentului. In ambele variante suma acordata va fi, conform practicii judecatoresti, acordata in intregime, in integralitate. Adica de exemplu daca pietonul moare, conform practicii judecatoresti, mama pietonului ucis in accident va primi, de principiu 400000 – 500000 lei.

Acum, aceeasi speta dar cu deosebirea ca pietonul a traversat prin loc nepermis iar soferul era beat: aici avem de-a face cu o veritabila forma de culpa comuna ca forma de vinovatie. In aceasta situatie, daca pietonul a decedat, mama acestuia nu va mai primi de la firma de asigurari RCA a soferului suma amintita anterior, ci aceasta suma se va injumatati conform practicii, adica partea responsabila civilmente va fi obligata sa achite mamei pietonului doar circa 200000 lei.

Asadar, culpa comuna este o forma a vinovatiei ambilor participanti la trafic care produce efecte concrete sub aspect material in raporturile partilor cu entitatea responsabila civilmente.