Recuperări creanţe transporturi

RECUPERĂRI CREANŢE TRANSPORT – Problemele cu care se confruntă clienţii noştri din domeniul transporturilor sunt foarte diverse şi necesită, din mai multe puncte de vedere, o abordare specială. O problemă foarte frecventa apare în privinţa neplăţii facturilor de transport.

În primul rând, cel ce are de recuperat vreo sumă rezultată dintr-o factură de marfă trebuie să cunoască dispoziţiile art. 32 din Convenţia CMR, şi anume că termenul de prescripţie extinctivă în transportul rutier de mărfuri este de numai 1 an. Adică, dacă vreme de 1 an de la scadenţa facturii creditorul nu a întreprins niciun act legal de recuperare a sumei respective, creanţa nu mai poate fi valorificată pe cale legală, obligaţia debitorului devenind una imperfectă. Termenul special de prescripţie pe care legislaţia transportului rutier de mărfuri îl impune are, în esenţă, scopul de a rezolva cu celeritate multitudinea cazurilor de neplată care se ivesc în transportul de marfă.

AMENDĂ DEPĂŞIRE GREUTATE PE AXE – Dar adeseori se întâmplă ca angajatorii din domeniul transportului rutier de mărfuri să întâmpine dificultăţi şi în relaţia cu autorităţile de control din domeniul transportului. Probabil cea mai „de temut” autoritate în transport este ISCTR – organismul tehnic permanent specializat în subordinea Ministerului Transporturilor, asigurând la nivel naţional inspecţia şi controlul respectării reglementărilor naţionale şi internaţionale în domeniul transporturilor rutiere. Fie că a fost vorba de amenzi pentru depăşire de masă totala maximă (MTM) sau de nerespectarea timpilor de condus/odihnă, în toate cazurile am oferit clienţilor noştri cele mai bune variante şi i-am condus spre cel mai avantajos rezultat, chiar dacă primiseră sancţiuni contravenţionale foarte drastice. Şi pentru că tot am amintit de depăşirea de greutate, cântarele ISCTR nu se află doar în vămi, ci şi montate special în zone alese de autorităţi; amenda pentru aceste depăşiri de greutate (pe axa 2 in special) este foarte mare şi nimeni nu îşi doreşte o asemenea experienţă! Dar soluţii există: am anulat multe procese-verbale de depăşire de greutate, clientul nostru fiind scutit de la plata unor amenzi usturătoare!

AMENZI DE CIRCULAŢIE – Dacă aţi primit de la Poliţia Rutieră vreun proces-verbal prin care aţi fost sancţionat contravenţional, aşteptăm de la dvs. documentele în maxim 15 zile de la comunicarea amenzii. Fie că este vorba de suspendarea permisului de conducere, de amendă pentru depăşirea vitezei, de staţionare în loc nepermis, de neacordarea priorităţii, nerespectarea semnelor de circulaţie, nerespectarea timpilor de lucru sau neplata taxelor de acces în oraş de către autovehiculele >7,5 tone, suntem aici ca să găsim împreună cele mai bune rezolvări!

ŞOFERI DE CAMION – Din nefericire, o altă mare dificultate a angajatorilor apare în relaţia acestora cu angajaţii. Am avut ocazia, nu de puţine ori, să asistăm clienţi în calitate de reclamanţi împotriva unor angajaţi care au sustras, în timp, cantităţi enorme de motorină din rezervorul TIR-ului. În alte speţe am reprezentat clienţi cărora şoferii le-au abandonat camionul, fără vreun motiv întemeiat, într-un oraş oarecare de pe traseul lor, foarte departe de România.

RECUPERARE DAUNE ASIGURĂRI RCA, CASCO SAU CMR (DE MARFĂ) – Tot în activitatea transportatorilor apare des şi problema obţinerii despăgubirilor de la firmele de asigurări: fie ca urmare a producerii unui accident rutier, fie ca urmare a furtului/deteriorării mărfii asigurate, firmele de asigurări invocă deseori clauze de nerăspundere pentru a evita plata despăgubirilor. Însa noi vă putem ajuta să vă recuperaţi contravaloarea pierderilor suferite, reparaţii, câştig nerealizat, neonorarea contractelor, etc.