Accidente rutiere cu victime – Cum este mai bine sa acceptam despagubirile: pe cale amiabila sau pe instanta?

Depinde! Este destul de greu de apreciat – depinde ce fel s-a produs accidentul, care este forma de vinovatie retinuta de organele de cercetare penala. Dar strict vorbind, in fiecare cauza, este stiut ca pe instanta se obtin sume de 4-5 ori mai mari decat sumele oferite de firmele de asigurari pe cale amiabila.

Si totusi sunt situatii cand, din cauza unei presiuni financiare de moment, partile tind sa accepte sumele oferite pe cale amiabila de asiguratorii rca. Un alt motiv de acceptare pe cale amiabila este cel cand beneficiarul despagubirii considera ca, mergand pe calea judiciara, nu va avea asa de multi sorti de izbanda spre a-si dovedi nevinovatia si prejudiciul suferit.

Dar cel mai frecvent motiv pentru care partea indrituita la despagubire o accepta inca din faza amiabila este oferta buna inaintata de firma de asigurari rca. Sunt unele firme de asigurari rca care fac oferte foarte bune partilor vatamate in faza amiabila, altele care ofera jumatate din suma pentru acelasi numar de zile de ingrijiri medicale. Spre exemplu, am primit oferta de despagubire pe cale amiabila de 19000 lei pentru un client care avea, conform CML (Certificatului medico-legal), 25-30 de zile de ingrijiri medicale. Alta firma de asigurari RCA, pentru acelasi numar de zile de ingriiri medicale, a oferit unui alt client doar 7500 lei. Tot aceasta din urma firma a oferit altui client cu 50-55 de zile de ingrijiri suma de 18920 lei.

Deci, iata ca daca partea cunoaste care este practica pentru numarul ei de zile de ingrijiri poate aprecia si, in functie de cat este de presata de bani si datorii, poate accepta sau nu.